Sakkunnig terapi och konsultation

palvelut

Perheterapia

I familjeterapin hittar man nya sätt att relatera till varandra och fungera i nära relationer. Vi går också igenom vilka samspelsmodeller man har med sig från sina ursprungsfamiljer, för att öka förståelsen för sig själv och andra och skapa en frihet att hitta nya sätt att umgås med varandra. Genom familjeterapi får varje familjemedlem möjligheten att göra sig hörd.


Familjeterapin skräddarsys efter familjens egna behov och önskemål. Målsättningarna med terapin och besöksfrekvensen avtalas med familjen, för att passa varje familjs enskilda behov. Träffarna består av besök för hela familjen samt enskilda besök för varje familjemedlem.

Pariterapia

I parterapin är fokus på parrelationen. Parterapin kan påbörjas i olika skeden av ett parförhållande. Parterapin kan vara ett stöd för att reda ut konflikter som uppstår i parrelationen, hantera olika typer av kriser eller förändringar i livet men även för att stärka kommunikationen och öka förståelsen för varandra. Parterapeuten fungerar som ert bollplank och hjälper er vidare i diskussionen.

 

Många väljer att påbörja parterapi när man funderar på separation, vid ofta återkommande gräl, vid livsförändringar som nyblivet föräldraskap, arbetslöshet, separation/ skilsmässa, nyfamiljsbildning och kriser såsom otrohet, barnlöshet, insjuknande.

Neuropsykiatrinen valmennus

Inom den neuropsykiatriska coachingen är målsättningen att du som har en neuropsykiatrisk diagnos eller drag som passar in på den diagnosbilden får stöd att förstå dig själv och hantera din vardag och de utmaningar du önskar få hjälp med.


I samtalen används konkreta verktyg, såsom scheman, men även mer kognitiva och dialektiska strategier och sensomotoriska övningar.


Samtalen och målsättningarna skräddarsys utifrån varje persons egna förutsättningar och önskemål.

Lyhytterapia

Korttidsterapi är som namnet säger en kortare process där man fokuserar på de problemområden klienten önskar. Det kan handla om utmaningar med måendet (ångest, nedstämdhet), vardagshanteringen och vid livskriser. Målsättningen är att erbjuda verktyg för att hantera utmaningarna på egen hand i framtiden och öka förståelsen för sig själv och sina reaktionsmönster.


Arbetssättet är lösningsfokuserat och integrativt.

Antalet besök och intensiteten bestäms enskild med varje klient.

Asiantuntijapalvelut

Med hjälp av konsultation och handledning får ni stöd och handledning i de utmaningar och svårigheter ni möter i er arbetsvardag med barn och ungdomar. Vi går igenom de frågor ni har och de problemsituationer ni stöter på.

Målsättningen  är att underlätta vardagen för barnet eller den unga och att hjälpa de instanser där barnet eller den unga spenderar en stor del av sin vardag och öka förståelsen för barnet eller ungdomen, hens symptom och utvecklingsfaser. Redan upplevelsen av att ha blivit förstådd och hörd kan underlätta situationen för barnet eller ungdomen.

Såväl barnets eller den ungas föräldrar som personal inom barnomsorg, utbildningsväsende, socialomsorg eller barnskyddsenhet kan ta initiativ till konsultationen.


Konsultation och sakkunningtjänster kan erbjudas endera som ett enskilt tillfälle eller vid behov för längre tid.


Också föreläsningar, skolningstillfällen och workshop-tillfällen för personal inom barnsomsorg, utbildningsväsende, socialomsorg och barnskyddsenheter hör till dessa tjänster.

Har du frågor om fakturering eller försäkringar? Tveka inte att kontakta mig direkt!

Betalningsmetoder

Som egenbetalande klient faktureras du i slutet av månaden för överenskomna besök.

I enskilda fall kan du få betalningsförbindelse från ditt välfärdsområde eller ditt försäkringbolag för terapibesöken.

KELA:n kuntoutuspsykoterapia

I vissa fall kan du få ersättning från FPA för terapin. Då behöver du vara mellan 16-67 år. Innan detta bör du ha en psykiatrisk diagnos och fått lämplig behandling under minst 3 månaders tid. Efter en bedömning av vårdande psykiater/ läkare skrivs ett B-utlåtande för rehabiliterande psykoterapi för 1 år i gången, max 3 år. FPA står för en del av betalningen för varje psykoterapibesök.


Jag erbjuder för närvarande inte FPA:s rehabiliterande psykoterapi.

Sofie Ena

Sofie är utbildad utvecklingspsykolog, Nepsy-coach och utexamineras som familje- och parpsykoterapeut hösten 2024, samt till individuell integrativ psykoterapeut våren 2028

Min grundutbildning är magister i utvecklingspsykologi, jag är fortfarande knuten till universitetet genom dokotrandprogrammet. Mitt forskningsområde är barn och aggression.  Efter studierna har jag undervisat vid Åbo Akademi inom ämnet utvecklingspsykologi. Även utanför universitetet har jag hållit föreläsningar på varierande teman.

Hösten 2024 blir jag färdig par- och familjepsykoterapeut och fortsätter därefter studierna till individuell integrativ psykoterapeut.


Vid sidan om min grundutbildning har jag certifiering inom olika terapimetoder, bl.a. multidimensionell familjeterapi (MDFT), Aggression Replacement Training (ART), kognitiv och dialektisk beteendeterapi (KBT och DBT), acceptansbaserad terapi (ACT) och Neuropsykiatrisk coach (Nepsy- coach).


Jag har jobbat inom socialvården (familjerätt, barnskydd och vuxensocialt arbete) och barn- och ungdomspsykiatrin, där jag dragit gruppverksamheten för känslostarka barn. För närvarande jobbar jag heltid på den egna mottagningen med både kliniskt arbete och konsultuppdrag.

Till mina specialområden hör familjeterapeutiskt arbete med barn/ ungdomar med utmanande beteende- och beroendeproblematik, relationspsykologi och neuropsykiatrisk problematik.

yhteystiedot

 
 
 
 
 
Måndag - Fredag
08:00 - 17:00
Lördag - Söndag
Stängt

Följ mig!

unsplash